Pages

Monday 30 September 2013

Bengkang Ubi Kayu

Posted by Blog Sarah at 01:17 0 comments





Saya memang tak boleh tengokla bengkang ubi kayu, ni salah satu kuih kegemaran saya walaupun nak memarutnya mengambil masa yang agak lama tapi berbaloi bila memakannya.Kalau nak dapatkan bengkang yang sedap ikutje resepi Kak An ni macam yg saya buat cukup lembut, lemak dan manisnya.Saya sendiri dah berapa kali buat tak jemu lansung memakannya.


4 cawan ubi kayu siap diparut - tak boleh bagi sukatan ubi kayu dalam kg sebab ubi kayu ni kadangkala ada yang keras dan tak boleh diparut. susut isinya pulak. Jadi yang tepat, sukat setelah diparut.

2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa

1 cawan gula pasir

1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning


Cara membuatnya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.

2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah.Bakar bengkang selama 1jam-1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan.Setelah masak, keluarkan dan sejukkan lebih kurang 3-5jam sebelum dipotong dan dihidang.

Selamat Mencuba kepada semua.

Bengkang Ubi Kayu






Saya memang tak boleh tengokla bengkang ubi kayu, ni salah satu kuih kegemaran saya walaupun nak memarutnya mengambil masa yang agak lama tapi berbaloi bila memakannya.Kalau nak dapatkan bengkang yang sedap ikutje resepi Kak An ni macam yg saya buat cukup lembut, lemak dan manisnya.Saya sendiri dah berapa kali buat tak jemu lansung memakannya.


4 cawan ubi kayu siap diparut - tak boleh bagi sukatan ubi kayu dalam kg sebab ubi kayu ni kadangkala ada yang keras dan tak boleh diparut. susut isinya pulak. Jadi yang tepat, sukat setelah diparut.

2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa

1 cawan gula pasir

1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning


Cara membuatnya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.

2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah.Bakar bengkang selama 1jam-1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan.Setelah masak, keluarkan dan sejukkan lebih kurang 3-5jam sebelum dipotong dan dihidang.

Selamat Mencuba kepada semua.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
 

Aiena Bakery Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez