Dah
lama ambik resepini sebenarnya..bila nak buat carik strawbery asyik
takde je.Last-last buat jelah tanpa strawberry memang sedap kek ni buat
sebiji sekejap je habis....Kalau nak tahu macam mana rasanya buatlah
sendiri. Resepi dah ade, terima kasih kak Sari, memang berbaloi buat kek
ni nak-nak letak strawbery kat atas coklat ganache yang meleleh tu.
Bahan-bahan Adunan Kek Coklat:
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil vanilla
2 sudu besar serbuk koko
sedikit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan minyak
1 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
*1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* (* ayak bersama)
Cara Membuatnya:
Cara Membuatnya:
Pukul
telur dan gula halus hingga sebati, kemudian masukkan yang lain-lain
mengikut turutan bahan di atas. Selepas siap bahagi dua adunan.
Sementara itu panaskan kukusan. Tutup/ balut tudung pengukus dengan kain
atau tuala.
Bahan-bahan Krim Keju:
Bahan-bahan Krim Keju:
250gm cream cheese60gm gula1 biji telur25 ml air biasa1 sudu besar tepung gandum
Cara Membuatnya:
Cara Membuatnya:
Pukul cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan bahan-bahan lain mengikut turutan bahan di
atas. Pukul hingga sebati.
Cara Melapis:1. Alas loyang dengan kertas minyak atau kertas biasa (Sapu loyang dengan mentega). Masukkan loyang dalam periuk kukusan supaya adunan tidak bergerak. Tuangkan separuh adunan kek coklat tadi, kukus 15 minit.2. Selepas 15 minit, tuang adunan krim keju, kukus lagi 15 minit.3. Selepas 15 minit, tuang adunan kek coklat yang lagi separuh tu, kukus 20 minit. Biarkan sejuk sebelum dituang dengan coklat ganache.
Bahan Coklat Ganache:
atas. Pukul hingga sebati.
Cara Melapis:1. Alas loyang dengan kertas minyak atau kertas biasa (Sapu loyang dengan mentega). Masukkan loyang dalam periuk kukusan supaya adunan tidak bergerak. Tuangkan separuh adunan kek coklat tadi, kukus 15 minit.2. Selepas 15 minit, tuang adunan krim keju, kukus lagi 15 minit.3. Selepas 15 minit, tuang adunan kek coklat yang lagi separuh tu, kukus 20 minit. Biarkan sejuk sebelum dituang dengan coklat ganache.
Bahan Coklat Ganache:
2 sudu besar 'heavy krim'*150 gm coklat masakan*sedikit mentega (supaya coklat berkilat)** masak semua bahan menggunakan teknik double boil, sejukkan pada suhu bilik baru tuang di atas kek yang telah disejukkan.
0 comments on "Kek Coklat Lapis Krim Keju"
Post a Comment